Wednesday, February 17, 2010

Al Fatihah 4 my late father….

Posted by hanis at 9:14 PM

“Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan mendapat seksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya.”

(Surah Al-Baqarah : 286)


Tarikh dan waktu kematian : 17/02/2007, 3.34am

Tempat kematian : Hospital Tuanku Ampuan Najihah, Kuala Pilah,N9

Sebab kematian : Septicemia secondary to empyema of gall bladder with

multi organ failure.


Hari ni 17/02/2010 mkna 3thn dh ayah xde. Pergi meninggalkan mak, along, ana, ani, abang, najwa, qilah. Sampai skrg aku still teringt saat ana kejutkan aku dgn along ckp psl berita kematian ni. N sampai skrg aku still teringt kata2 najwa yg dia ckp dia byk bt slh dgn arwah ayh, n smpai skrg jgk aku ingt along pujuk ckp ayh dh maafkan sume..


Ayah msk ICU dkt 2mgu. Mak la sorg2 jg ayh sbb sdra mara sume jauh kt T’ganu. Najwa dgn qilah pn 2mgu xpg skolah sbb tmnkan mak jgk. Nasib baik cikgu skolah yg dtg mlwt phm dgn situation ktorg.

Aku still ingt bl aku dpt tau psl ayh msk hospital time class mdm barloo. Tp aku xblh balik tgk ayh sbb rules maktab yg mcm ******! Aku ingt lg aku t’pksa ambk test Mr Lim Lee awl dgn alasan ayh aku sakit.Tp nsb baek sir phm.


Ak ingt lg time aku smpai je kt hosp time ayh sakit, mak terus je peluk aku and nangis. Sepnjg idup aku aku xprnh tgk mak nangis cmtu. Tuhan jet tau kami 1 family sedih giler time tu. And aku ingt lg first time aku msk ICU tgk condition ayh time 2,aku mmg xsnggp tgk lm2. Dgn wayarnye kt badan ayh,Tuhan je tau. Sepjg ayh kt ICU 2 kali je aku msk tgk ayh. Aku xsnggup tgk, just doa byk2 jer kt luar wad. And time ayh sakit mmg ramai yg dtg tgk,yg jauh dkt..time kasih sume.


Aku ingt lg time ayh sihat dlu ayh slalu ckp dkt Rahim, “Abang, nti klu ayah dh xde, abang yg kn jadi wali tuk kakak2 dgn adik2.” And aku still ingt lg ayah prnah ckp yg dia nk tgk famili tok jah sape yg dpt blaja oversea.

And skrg sape blh tolak tkdir Allah, Allah jemput ayah awl. Aku sedih sgt2.

-Sedih sbb xsempat nk balas jasa ayah aku.

-sedih sbb ayah xsempat pn tgk along konvo aritu.

-sedih sbb akhirnya anak ayh sndri yg dpt blaja oversea. Klu ayah ada skrg msti ayah bngga sbb abang dpt blaja Russia.

-sedih sbb ayah xsempat tgk sume ank2 berjaya,ada kerjaya masing2.

-sedih sbb ayah xsempat pun jadi wali tuk anak2 perempuannye nti.

-sedih sbb ayah xsempat tgk ank2 ada famili sndri,ayah ada cucu2.


Saat aku tulis entry ni dlm kesihatan aku yg xberapa ok, mmg air mata aku laju jer mengalir.

Aku xmampu nk tulis byk2 lg.

Cuma satu jer ani nk ckp ayah. Ani syg ayh. Along,ana, abang, najwa n Qilah pn. Tapi mak lg syg ayh. Betapa kuatnye makye, mcm tu la kuatnye kami nk harung idup yg mendatang.


Satu je doa kami,moga arwah ayh ditempatkan dikalangan org2 yg soleh, dijauhkan dari seksa kubur. Amin….


Million thanx to :

- family,cousins n relatives 4 ur love n support.

- my TESL frens especially my teman2 rapat 4 ur help 4 my surat pengecualian kuliah

- my old schoolmates

- my former primary n secondary school teachers.

- neighbours n ex-neighours kt N9

- kakak2 n abg2 angkat arwah ayh yg ramai kt n9 4 ur help n support.

- n those who I didn’t mention ur name here,thnx a lot 4 everything!


KAMI SUME RINDU AND SYG AYH SGT2!





4 comments:

cruelgurlz on February 18, 2010 at 1:46 AM said...

al fatihah...
semoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg beriman...
aku arap kaw tabah n sentiasa tabah tuk hadapi sumer nh...

hanis on February 18, 2010 at 6:54 PM said...

thanx anot

mas sharini on February 20, 2010 at 4:43 PM said...

setiap yg hidup pasti akan pergi..
kita yg masih disini, teruskan hidup..
make all ur late father's dream come true.blaja rajin2.jd anak yg baik.

al fatihah-

hanis on February 20, 2010 at 5:06 PM said...

thnx sheni

Post a Comment

 

:: memoir :: Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez